Thursday 2 July 2015

Made in: the Netherlands - Stroopwafels

One of my favourite cookies would be a stroopwafel. It's not only popular in the Netherlands, I was even able to find this cookie in Japan. ;P The best way to have it, is freshly made from the stall at farmer's market.

Een van mijn favoriete koeken is dan wel de stroopwafel. Niet alleen in Nederland is deze koek populair, ik vond hem zelfs in Japan. ;P Ik vind hem eigenlijk het lekkerst als hij versgemaakt is bij de wafelboer op de markt. 


The stroopwafel was made for the first time in the the 19th century in Gouda en is made with flour, butter, brown sugar, yeast, milk and eggs. De little lumps of dough are pressed in a waffle-iron to a thin cookie and cut in two while it is still hot. Then the syrup filling is spread between the two layers and glued back together. 

De stroopwafel werd voor het eerste gemaakt in de 19e eeuw in Gouda en word gemaakt van bloem, boter, bruine suiker, gist, melk en eieren. De deegbolletjes worden in een wafelijzer tot een dunne koek gebakken en als het nog warm is wordt het in twee helften gesneden en daarna word de stroop vulling erop gesmeerd en de twee helften weer op elkaar geplakt. 


If you can't find any fresh baked stroopwafels, you can always put yours on top of your cup of coffee or tea and the syrup will melt a little because of the heat.

Als je geen verse stroopwafels hebt kun je altijd je stroopwafel op je kopje koffie of thee te leggen en dan smelt de stroop een beetje door de hitte. 


The best thing about stroopwafels is, it can almost go with anything! You have stroopwafel cakes, cupcakes, ice cream, dipped in chocolate and many more variations.

Het beste aan stroopwafels is dat het lekker is met bijna alles. Je hebt stroopwafel taarten, vlaaien, cupcakes, ijs, pudding, gedoopt in chocolade, etc. 

No comments:

Post a Comment